Gofry z płatków owsianych to zdrowa alternatywa dla kalorycznego dania. Bardzo sycące, do podania z ulubionymi dodatkami.
Składniki (na 8-9 gofrów):
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki otrębów owsianych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka słodziku
szczypta soli
ulubione dodatki (u mnie dżem czekoladowy z jabłek i jabłka z cynamonem)
Oddzielić żółtka od białek.
Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę,
aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę,
delikatnie wmieszać do ciasta. Gofrownice dobrze nagrzać. Nakładać ciasto i piec
(ok. 5 min) na złoty kolor. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.
„Musimy mieć wytrwałość i ponad wszystko wiarę w siebie. Musimy być pewne, że mamy do czegoś talent…” - Marie Curie- SkłodowskaŹródło przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz