niedziela, 21 lutego 2016

Gofry z płatków owsianych


Gofry z płatków owsianych to zdrowa alternatywa dla kalorycznego dania.  Bardzo sycące, do podania z ulubionymi dodatkami.

Składniki (na 8-9 gofrów):  
2 jajka  
1,5 szklanki mleka   
1 szklanka płatków owsianych  
1 szklanka mąki pełnoziarnistej    
0,5 szklanki otrębów owsianych  
3 łyżki oleju rzepakowego   
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka słodziku  
szczypta soli 
ulubione dodatki (u mnie dżem czekoladowy z jabłek i jabłka z cynamonem)


Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Gofrownice dobrze nagrzać. Nakładać ciasto i piec (ok. 5 min) na złoty kolor. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.




„Musimy mieć wytrwałość i ponad wszystko wiarę w siebie. Musimy być pewne, że mamy do czegoś talent…” - Marie Curie- Skłodowska
Źródło przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz