sobota, 2 stycznia 2016

Cynamonki - Cinnamon rolls


Mój faworyt wśród drożdżowych wypieków. Miękki, puszyste a na dodatek cynamonowe. Robię je od dawna i zawsze się udają.  

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
2 duże jaja
1 szklanka ciepłego mleka
30g drożdży świeżych
pół szklanki cukru
120g masła lub margaryny, roztopione
szczypta soli

Nadzienie:
50g masła lub margaryny
¼ szklanki cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
1 łyżka mleka
jajko

Zaczyn: drożdże skruszyć do kubeczka, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, resztę (pół szklanki) ciepłego mleka i wyrośnięty 
zaczyn. Wymieszać, a następnie wyrobić przez ok. 3 minuty. Wlać roztopione masło i ponownie, dokładnie wyrobić. Po połączeniu się z masłem ciasto powinno być miękkie, elastyczne i dobrze odchodzić od rąk. Jeśli nadal się klei można podsypać lekko mąką, lecz niezbyt dużo, by bułki nie wyszły twarde. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godz.). Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 3 części. Podsypać blat mąką i każdą z nich rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać częścią cukru wymieszanego z cynamonem. Ciasto zawinąć tak jak roladę i kroić w 2-3 centymetrowe plastry. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować je z wierzchu jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Piec w 180 stopniach około 15 minut.





Zamiast się nieustannie krytykować, potraktuj siebie tak jak kogoś, kogo kochasz. Aha, i jeszcze jedno: Pogódź się z tym, że każdego dnia na pewno coś spieprzysz.” - Brene Brown

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz